Apropiata integrare in UE justifica in prea mica masura slalomul facut printre doctrine de unele partide sub motiv ca vor sa prinda un vagon mai bun in trenul european.
Ultimul partid care afirma ca a fost cucerit total de mirajul european este PRM, rebotezat, la sfarsitul saptamanii, in Partidul Popular Romania Mare (PPRM). Nici destinul si nici doctrina nu-l apropie de crestin democratii europeni, la care spune ca doreste sa se afilieze. Dar PRM pretinde ca Partidul Popular European (crestin-democrati, cel mai puternic grup din Parlamentul European) i-a cerut sa-si modifice numele si statutul pentru a-l putea primi in randurile sale, ca observator, incepand din aceasta toamna si ca membru, dupa integrare.
Romania va fi reprezentata, din toamna, cu 35 de parlamentari observatori desemnati de partidele parlamentare, in Parlamentul European. Romania ar urma sa aiba deputati cu drepturi depline in Legislativul european abia dupa integrarea Romaniei in UE, probabil la 1 ianuarie 2007.
Dar, in prealabil, vor fi organizate alegeri - prin scrutin universal - pentru PE, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii. La aceste alegeri poate participa orice partid si orice cetatean.
Mandatul va fi unul scurt, de aproape un an si jumatate, pentru ca, in 2009, vor fi, din nou, organizate alegeri pentru innoirea Legislativului, la care va participa si Romania ca membru UE. Este un mandat de tranzit, iar pentru partidele din Romania, abia din 2009, lucrurile vor fi cu adevarat importante.
Acelasi exemplu: cand vorbesc de PPE ca de cel mai puternic grup parlamentar din PE, partidele amintesc un adevar limitat in timp. Pentru ca nimeni nu poate sa stie ce se va intampla, in 2009, la alegerile pentru PE si nici daca PPE va ramane primul grup ca pondere. Si, de asemenea, este greu de spus si ce se va intampla la alegerile parlamentare din Romania, din 2008