FMI va reevalua economia romaneasca timp de cateva luni, pentru a se convinge ca evolutia acesteia este in masura sa conduca la indeplinirea tintelor macroeconomice propuse.
Pesimismul oficialilor FMI in ceea ce priveste nivelul veniturilor bugetare dupa introducerea cotei unice se loveste de indaratnicia autoritatilor de la Bucuresti de a nu accepta un nivel al deficitului bugetar mai mic de 0,7% din PIB, asa cum cere FMI.
Cu cateva saptamani inainte de semnarea Tratatului de aderare la UE, ministrul finantelor, Ionut Popescu, si vicepremierul Adriean Videanu au declarat ca tara noastra are nevoie de o intelegere cu FMI, organism care sta cu ochii pe economia romaneasca si pentru UE.
Videanu spune ca prioritatea zero pentru guvern este integrarea in UE, iar ajustarea structurala pe care o cere FMI ar conduce la indepartarea realizarii procesului de compatibilizare cu legislatia UE".
Mai precis, Guvernul de la Bucuresti tine cu dintii de un defict de 0,7% din PIB, pe motivul pragmatic ca o diminuare a cheltuielilor ar crea greutati in ceea ce priveste contributia Romaniei la programele finantate din fonduri ale UE.
Popescu: «Tinta de inflatie ramane 7%»
"Ne dorim un deficit bugetar cat mai mic pentru ca tinta de inflatie ramane la 7%. La sfarsitul lui martie, aprilie cel taziu, vom vedea ca estimarile noastre (privind incasarile bugetare-n.r.) sunt cele corecte", a declarat plin de incredere ministrul Ionut Popescu.
Optimismul oficialilor de la Bucuresti in ceea ce priveste nivelul incasarilor la buget dupa introducerea cotei unice este sustinut, dupa cum a lasat sa se inteleaga Ionut Popescu, de cresterea gradului de conformare voluntara a contribuabililor si de inasprirea masurilor impotriva rau-platnicilor.
Ministrul finantelor a mentionat ca, in urmatoarele doua luni, vor