GURMANDUL IN BUCATE
MONICA ANDRONESCU
Mararul da gust si farmec mancarurilor traditionale romanesti Va propun sa ne intoarcem impreuna in lumea povestilor. Sa fim iarasi fii de imparati, sa construim castele de aur intr-o singura noapte, sa ne luptam cu zmeii si sa-i invingem, sa ne dam de trei ori peste cap si sa trecem cu bine peste cele trei probe, iar la sfarsit sa primim drept rasplata jumatate din imparatie si pe fiica imparatului de sotie. Va propun o aventura. Un mic joc de-a v-ati ascunselea prin padurile din basmele copilariei. O piesa de teatru. Eu sunt povestitorul, iar dumneavoastra, cu totii, veti fi actorii. Vor fi lupte grele, probe complicate de trecut, dar in cele din urma vom izbandi.
POVESTEA. Sa incepem, asadar, cum se incepe de obicei. Cu "A fost odata...". Si sa pornim apoi inspre taramurile Imparatului Verde. Cat vezi cu ochii se intinde dinainte-ti o mare de verdeturi: patrunjel, marar, ceapa verde, telina, leustean, leurda, care de care mai mandre, urzicile cele piscatoare si rele de gura, stevia si spanacul pline de ingamfare, dar mai ales minunatele "salaturi" din "Gradina Ursului". Am uitat sa va spun prima regula. Cine nu recunoaste povestea iese din joc. Cine stie porneste pe urmele lui... asa este, ale lui Harap-Alb, spre Gradinile Ursului, ca sa-i aduca spanului atat de pretioasele "salaturi". "Numai in Gradina Ursului, dac-ai fi auzind de dansa, se afla salati de aceste si mai rar om sa poata lua dintr-insele si sa scape cu viata. Intre toti oamenii din imparatia mea, numai un padurariu se bizuieste la treaba asta. Si acela, el stie ce face, ce drege de-mi aduce din cand in cand asa, cate putine, de pofta."
PROBELE. Sa stam si sa cugetam. Daca prima dintre probele la care este supus personajul nostru, Harap-Alb, este aceasta, "salaturile" pretioase din Gradina Ursului, atat de bine pazite d