Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a respins cererile subcontractorilor Societatii Nationale Nuclearelectrica SA de crestere a fondurilor pentru cheltuielile cu forta de munca la Unitatea 2 Cernavoda, in urma vizitei de control si analiza efectuate la CNE Cernavoda.
Cresterile solicitate de subcontractori ar insemna un efort financiar de 22 milioane de euro din partea Ministerului, in conditiile in care acestia doresc o majorare a manoperei de la cinci - sase euro pe ora, in prezent, la 10 - 11 euro pe ora. "Vom analiza fiecare caz in parte, iar acolo unde este nevoie vom mari numarul de ore pe manopera, dar in nici un caz nu vom creste valoarea manoperei", a spus Seres, motivand decizia sa prin nerespectarea in totalitate a obligatiilor de firmele subcontractoare.
Principalii subcontractori care au solicitat mariri sunt Nuclear Montaj SA si TMUCB SA.
Primele livrari de energie, in toamna lui 2006
In ceea ce priveste Unitatea 2, ministrul Seres a spus ca primele livrari de energie vor fi incepute in toamna anului 2006, functionand cu 20 la suta din valoarea nominala, iar din 2007 la putere maxima.
Proiectul de punere in functiune a Unitatii 3, care ar putea produce anual cinci TWh, presupune un efort financiar de un miliard de dolari. Potrivit programului, lucrarile se vor desfasura intre 2006-2009, iar Unitatea 3 va deveni functionala in 2010. In prezent, Unitatea 1 de la Cernavoda este singura unitate in functiune, furnizand 10 la suta din energia electrica a Romaniei, iar Unitatile 1 si 2 vor furniza 15-20 la suta din totalul energiei electrice.
In 2003, Societatea Nationala Nuclearelectrica SA a avut un profit de trei miliarde lei, iar in 2004 de 40 miliarde lei. Cifra de afaceri, potrivit directorului general al societatii, Teodor Chirica, a fost in 2004 de 120 milioane de euro. Ministrul Econ