Inca un atentat la patrimoniul UNESCO: pictura bisericii din Budesti, cel mai elocvent exemplu de biserica tipic maramureseana, a fost "ucisa"! Valoroasa pictura, aproape ilizibila din cauza dezinteresului grosolan al autoritatilor, e "ciuruita" de cuie care servesc ca suport de stergare sau cuier pentru palariile enoriasilor.
Cei implicati sustin ca nu pot lupta cu mentalitatea oamenilor si nici cu traditiile.
Pictura din interiorul unei biserici monument UNESCO din Maramuresul istoric e "ciuruita" de cuie! Preotul sustine ca "fenomenul" dateaza de cel putin o jumatate de secol si ca de vina ar mentalitatea oamenilor si… obiceiul locului.
Conform sinistrului obicei, enoriasii tin sa-si expuna in biserica stergarele donate lacasului de cult. Pentru "mentinerea traditiei", stergarele sunt atarnate pe cuie care au fost batute atat in peretele pictat cu o fresca de o valoare inestimabila, cat si in icoanele vechi de lemn.
"Sfaturile" Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural (DCCPC) si ale Politiei s-au izbit de indiferenta. Singura sansa de salvare a monumentului poate fi reabilitarea picturii. Insa nimeni nu poate garanta ca stergarele nu vor fi agatate din nou deasupra sfintilor.
Traditionalism extrem
Budestiul este una dintre comunele maramuresene in care traditiile se pastreaza inca cu sfintenie. Din pacate, pentru oamenii de aici, impodobirea caselor cu stergare maramuresene ("contributia" pentru biserica) si "dezvelirea" capului in fata unei rastignirii sau a unui lacas de cult sunt litera de lege.
Numai ca, in timp, aceste obiceiuri au contribuit la degradarea picturii uneia dintre cele mai valoroase biserici maramuresene. Biserica de lemn "Sf. Nicolae" din Budesti, ridicata i