BNR are in vedere introducerea a patru masuri administrative, prezentate Comisiei Europene, pentru cazul unor intrari de capital care ar putea deteriora semnificativ pietele interbancare valutare si monetare, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Banca centrala a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului Valutar, care stipuleaza dreptul BNR de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre serioase ale politicii monetare si valutare.
Printre cele patru masuri figureaza retinerea in depozitele BNR pentru un termen fix a unei cote din suma de valuta care reprezinta intrare de capital, folosita de orice rezident sau nerezident pentru a fi preschimbata in scopul constituirii unui depozit in lei.
Acelasi regim se aplica sumelor in valuta generate ca urmare a transformarii depozitelor in lei pentru transferul devizelor straine in afara tarii.
Retinerea poate avea loc atat la momentul conversiei valutei in depozite in lei, cat si la orice moment aferent unei iesiri de valuta, prin inchiderea unui depozit in lei.
De asemenea, BNR are in vedere aplicarea unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital care genereaza vanzari/cumparari de valuta pentru deschiderea sau inchiderea unor depozite in lei la institutiile de credit din Romania.
O alta masura vizeaza chiar impunerea unor restrictii de maturitate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor.
Banca centrala propune si varianta unor rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta.
Pentru a se incadra in reglementarile UE, modificarea Regulamentului Valutar se va aplica atat pentru nerezide