Firma americana General Electric va retehnologiza statia electrica a Centralei nuclear-electrice de la Cernavoda, in baza unui contract in valoare de 9,6 milioane de euro semnat, ieri, cu compania de transport de electricitate Transelectrica. Potrivit directorului general al Transelectrica, Ioan Merfu, finantarea va fi realizata din veniturile proprii ale companiei, care vor fi obtinute prin listarea unui pachet minoritar de actiuni la Bursa de Valori Bucuresti.
Contractul a fost incheiat in baza unei licitatii organizate in decembrie 2004, iar durata de executie a proiectului este de 18 luni, astfel incat punerea in functiune a statiei retehnologizate sa fie corelata cu deschiderea Unitatii 2 a Centralei nucleare.
La semnare au fost prezenti Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului si John Rodgers, seful Sectiei Economice a Ambasadei SUA la Bucuresti.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci grupuri de productie canadiana, cu o putere de 700 MW fiecare. Primul reactor este deja operational, iar al doilea este programat pentru finalizare in luna martie 2006, urmand ca in toamna aceluiasi an sa fie realizate primele livrari de electricitate catre sistemul energetic national, initial la o capacitate redusa.
Patru oferte de consultanta pentru Bursa
Un numar de patru firme au depus oferte pentru furnizarea de servicii de consultanta in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a unui pachet minoritar de actiuni ale Transelectrica, a declarat, ieri, Ion Merfu.
Potrivit reprezentantului Transelectrica, lista ofertantilor include societatile Alpha Finance, BCR Securities, ING Securities si Swiss Capital.
Initial, 14 firme au achizitionat caietul de sarcini pentru a participa la procesul de selectie, insa pana la 15 martie, cand a expirat termenul-limita de depunere a documentelor, d