Peter Gross
La inceputul anilor ’90 a fost primul analist media venit din Occident pentru a radiografia tranzitia presei romanesti de la propaganda la o afacere profitabila. Peter Gross vorbeste acum despre schimbarile aparute si despre inertia mass-media de a ramine un instrument politic.
Ce va aduce de data asta in Romania?
Am mai multe proiecte. Vreau sa ma distantez un pic de politica prin aceste cercetari, dar se pare ca nu reusesc. Primul dintre ele abordeaza rolul presei in sistemele totalitare, iar un altul, presa minoritatilor etnice din Romania. Aceste aspecte ale presei nu prea au fost studiate pina acum. Urmaresc evolutia presei din Romania de foarte multi ani.
Influentele politice si lipsa libertatii de exprimare sint probleme pe care le-am observat nu doar eu, dar si alti specialisti din Europa de Vest. Intr-adevar, exista in Romania foarte multe institutii de presa, foarte multe ziare, televiziuni, posturi de radio, dar libertatea tine de modul in care patronii lor inteleg responsabilitatile media.
Ei nu trebuie doar sa asigure „practica" jurnalisticii, dar sa o si imbunatateasca.
Media nu are nevoie de staruri
Cum vedeti relatia presei din Romania cu noua guvernare?
O data cu schimbarea partidului de guvernamint s-a stabilit o noua atmosfera. Oamenii tineri fac din aceasta perioada un inceput foarte promitator.
Si asta pentru ca ei nu sint „luati" de administratiile anterioare. Au fost facute multe declaratii de lupta impotriva coruptiei, si poate ca au fost mai putin sincere cum sint cele de acum. Cred ca o parte din lupta aceasta va afecta pozitiv si imaginea presei din Romania.
Ce credeti despre elitele media din Romania?
Cred ca este ingrozitor, cred ca media nu ar trebui sa aiba elite. Daca ai staruri, acestea incep sa se considere singurele elite. Pr