GASTRONOMIE EXPERIENTA - Sa faci o mamaliga la o plita improvizata, asta da experienta! De-i frig, de ploua sau de bate vantul, ei sunt "gata oricand". Cercetasii Romaniei sunt mereu in cautare de experiente noi.
VERONICA GUZUN, CRISTINA ANDREEA CATANA
PERSEVERENTA. Cercetasii invata sa gateasca si in conditii vitrege Bucura-te de viata, fii puternic, fii curajos si tinteste mai sus! Acestea sunt doar cateva dintre regulile pe care le respecta tinerii cercetasi. Nu e usor, dar prietenia care se leaga intre ei le este de mare ajutor in lupta de a face lumea mai buna.
RESPONSABILITATI. Fie ca esti jurnalist, sanitar, calauza sau bucatar, trebuie sa fii cel mai bun si astfel sa iti ajuti patrula din care faci parte. Bucatar nu ajunge oricine, trebuie sa stii sa faci unele lucruri la care uneori nici cei mari nu se pricep. De exemplu: sa faci cel putin un fel de mancare fara ustensile, folosind doar briceagul, sau sa cunosti o metoda neconventionala de aprindere a focului (fara chibrituri, fara bricheta). Abia dupa ce copiii devin Temerari (grup de cercetasi care au intre 11 si 14 ani), li se da voie sa bucatareasca. "Spiridusii, cei mai mici cercetasi, care au sub 11 ani, ajuta celor mai mari, aduc apa, asaza masa, dar nu fac mancare" - ne-a spus Grigore Stoica, director Marketing, Cercetasii Romaniei. Bucatarul trebuie sa pregateasca o masa avand la dispozitie semipreparate si conserve.
CAMPURI. In excursiile la care participa mai mult decat o patrula sau in campuri (tabere) primesc si ajutor. Unul dintre parteneri este Jandarmeria Romana, care le-a pus la dispozitie, pe langa corturi, si o bucatarie de campanie. "Bucataria aceasta este o masinarie cu doua-trei compartimente in care se face focul si se pregateste mancare pentru 200 de persoane" - ne-a explicat Grigore Stoica. Pentru asemenea ocazii nu se mai apeleaza la supe