La trei luni si jumatate de la alegerile prezidentiale, Alianta PNL-PD se dovedeste o forta politica faramitata, in consecinta tot mai slaba in fata adversarilor PSD.
Procentele obtinute la alegerile generale de catre liberali si democrati i-au obligat pe acestia sa imparta puterea administrativa, legislativa si pe cea executiva cu terti - PUR, UDMR si minoritati -, fapt care a condus la compromisuri ce macina din interior puterea de decizie a Aliantei.
Pentru ecuatia complicata a puterii actuale, seful statului, Traian Basescu, a gasit solutia cea mai simpla: alegerile anticipate.
Contestata de unii, agreata cu jumatate de gura de altii, solutia alegerilor anticipate ar trebui sa fie, pentru PNL si PD, o alternativa viabila a realitatii politice de astazi.
O realitate care demonstreaza, de exemplu, ca in plan parlamentar Alianta nu are puterea sa promoveze actele emise de guvern. In Senat, de exemplu, aceasta a suferit, acum doua zile, doua infringeri.
Si lucrurile sint mult mai complicate.
Puterea legislativa
In parlament, PNL si PD au cooptat, pentru formarea unei majoritati, UDMR si PUR, plus grupul minoritatilor la Camera Deputatilor. Chiar si asa, Alianta beneficiaza de o majoritate fragila, care depinde la fiecare lege votata in plen de prezenta obligatorie a tuturor parlamentarilor coalitiei.
In trei luni de practica parlamentara, reprezentantii coalitiei au demonstrat ca nu pot tine piept, numeric vorbind, opozitiei PSD-PRM. De pilda, la Senat, absenta a doi parlamentari, indiferent de culoarea politica, poate conduce la respingerea unor legi importante, lucru care s-a intimplat pina acum de patru ori in Camera superioara a parlamentului.
1. Coalitia la putere nu a reusit sa treaca prin Senat, in ciuda eforturilor sustinute, o ordonanta emisa de guvernul Nastase