Dobanzile la creditele in lei vor scadea pana in vara la 10 - 12 la suta pe an, a anuntat, ieri, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la o intalnire cu mediul de afaceri la Camera de Comert a Romaniei.
Guvernatorul s-a declarat nemultumit de ritmul in care bancile comerciale scad dobanzile la credite. "Mai vad cate o banca ce anunta o scadere de dobanda de la 26% la 24%. Ma intreb daca nu cumva unii bancheri au adormit intr-o realitate depasita".
Aflat la acelasi eveniment, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat ca dobanzile la credite aplicate de bancile comerciale nu au cum sa scada atat de puternic si ca vor ajunge la 16-18% abia spre sfarsitul anului".
Opinia sa a fost hotarat contrata de guvernatorul bancii nationale, care a replicat ca dobanzile vor scadea la 10-12% in vara, aceasta si datorita intrarii masive de capitaluri speculative care ar putea fi tinute sub control printr-o astfel de politica de dobanzi.
"Cred ca bancile comerciale vor fi mult mai curajoase in ritmul de scadere a dobanzilor, pentru ca nu au incotro. E bine stiut faptul ca au lichiditati mari. Le anunt ca nu mai suntem dispusi sa mai atragem la BNR acesti bani. Nu vom mai permite o pasivitate a bancilor fata de clienti. A venit timpul ca acestea sa se apropie mai mult de piata", a explicat Isarescu.
In prezent, Banca Nationala atrage depozite de la bancile comerciale cu o dobanda de 14,5 la suta, insemnand dobanda de interventie.
Guvernatorul a atras insa atentia ca dobanzile nu vor scadea sub nici o forma la un nivel real negativ, adica sub rata inflatiei coroborata cu cererea si oferta de bani.
Nu sunt excluse urcari de scurta durata a dobanzii la lei
Isarescu a mai declarat ca banca centrala are in vedere un camp de variatie a cursului monedei nationale, dar nu va apara marje de variatie,