Unele "entitati straine" au fost implicate, in 2003, in demersuri destinate afectarii imaginii externe a tarii, prin "prezentarea exacerbata a situatiei copiilor institutionalizati, coruptiei si birocratizarii excesive", se precizeaza in raportul SRI pe 2003, facut public, ieri, la Camera Deputatilor.
Aceste teme, impreuna cu cele referitoare la pozitia adoptata de Romania fata de CPI, la modul de solutionare a crizei irakiene, au fost utilizate ca argumente pentru erodarea credibilitatii ca viitor membru al UE, se spune in raport.
In capitolul referitor la contraspionaj, raportul din 2003 este mai detaliat, cel din 2002 precizand doar cresterea semnificativa a volumului de informatii la 1.513 documente de informare fata de anul 2001, cand au fost doar 1.136. In 2003, raportul arata la contraspionaj angajarea unor demersuri de ordin preventiv in 231 de situatii. SRI precizeaza ca in 15 cazuri s-a actionat in urmatoarele moduri: declararea ca persoana indezirabila, limitarea, intreruperea ori revocarea dreptului de sedere, nepermiterea intrarii in tara.
Este prezentat chiar un exemplu, cel al anihilarii unei retele irakiene de spionaj, cand au fost declarati ca persona non grata sase diplomati ai acestui stat, care desfasurau activitati incompatibile cu statutul lor. In ceea ce priveste repartitia informatiilor, cele privind vulnerabilitatile si riscurile interne la adresa securitatii nationale se plaseaza la nivelul de 54% in 2002 si la 53% in 2003, iar restul informatiilor privesc riscurile si amenintarile la adresa spatiului euro-atlantic, respectiv de 46% in 2002 si 47 % in 2003.
Totusi, Raportul SRI pe 2003 constata "continuarea trendului pozitiv al numarului de informatii referitoare la riscuri si amenintari la adresa spatiului euro-atlantic". Unele "entitati straine" au fost implicate, in 2003, in demersuri destinate afectarii imagini