În 2002 a fost inaugurat oficial, în prezenţa conducerii DSP şi a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, Compartimentul ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă) pentru copii. Cu toate acestea, în saloanele de la etajul 2, acolo unde trebuia să funcţioneze acest compartiment, nu a fost vreodată internat un copil.
Surse autorizate din cadrul unităţii spitaliceşti, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-au declarat că inaugurarea a fost făcută tocmai pentru a se putea atrage fondurile suplimentare necesare achiziţionării aparaturii fără de care respectivul compartiment nu poate funcţiona. Două saloane sunt dotate cu paturi şi un incubator, dar nu beneficiază de aparatura specială pentru copii. Specialiştii secţiei de chirurgie pediatrică admit necesitatea unei secţii de ATI, dar numai cu aparatură adecvată şi cu personal special, pentru că nu este indicat, nici normal, ca un copil să fie tratat ca un adult.
Spaţiu nefuncţional
Manevra din 2002 a dat greş, astfel că şi acum copiii care necesită serviciile ATI sunt trataţi în cadrul compartimentului pentru adulţi. În 2004, Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş a fost numit în Centru Regional. Ordinul comun al Ministerului Sănătaţii şi al celui de Interne presupune o dotare exemplară a unităţii spitaliceşti, a cărei menire este să preia toate cazurile grave din judeţele vecine. Măsura nu a fost agreată de şefii secţiilor, care realizau că nu pot face faţă cu aparatura existentă unor cerinţe mai ridicate. În ciuda memoriilor depuse de către conducerea secţiei de ATI – atât la DSP, cât şi la Ministerul Sănătăţii – nu s-a găsit o soluţie viabilă ca în Spitalul Judeţean să funcţioneze secţia de ATI pediatrică, deşi compartimentul are asigurate două încăperi, în condiţiile în care majoritatea specialităţilor duc lipsă de spaţiu. În acest moment există aprobarea Ministerului Sănătăţii şi chiar şi o sche