Sorin Toma, redactor-sef al Scinteii intre 1947-1960, a publicat recent o lucrare memorialistica sub titlul "Privind inapoi. Amintirile unui fost ziarist comunist". Printre alte subiecte abordate, autorul descrie tehnicile prin care propaganda oficiala comunista de dupa 1948 a prezentat evenimentele de la CFR Grivita.Mitul eroului "rosu"
ILARION TIU
MUNCITORII ISI CER DREPTURILE. Romania nu era singura tara in care situatia sociala dificila era reglata prin greve si manifestatii de strada. Din nefericire, multe dintre conflictele de munca s-au soldat cu victime Una dintre temele abordate de Sorin Toma in cartea sa de memorii se refera la greva de la CFR Grivita din februarie 1933. Autorul foloseste si astazi in documentarea sa informatii emise de cercurile conducatoare ale Partidului Comunist, pe care le frecventa in calitate de redactor-sef al Scinteii. Prin urmare, avem de-a face cu o mostra a felului in care propaganda oficiala a prezentat in mod trunchiat realitatea, atribuind comunistilor merite sporite.
CRIZA ECONOMICA NASTE GREVE. "Statul, neputincios sa plateasca dobanzile acumulate de pe urma imprumuturiloe externe, a capitulat in fata unui dictat umilitor: asa-numitele "acorduri de la Geneva". Consecinta a fost inscaunarea la Bucuresti a doi consilieri-controlori numiti de bancile creditoare: Charles Rist si Roger Auboin. Capatand puteri discretionare asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare si, in general, asupra activitatii economice a statului, ei au imprimat linia calauzitoare a "asasinarii": "sa se taie in carne vie" (...)
Nemultumirea generala a ajuns la apogeu in 1933. In toata tara au izbucnit manifestari de protest, mergand pana la greve, mai ales in randul muncitorilor ceferisti si petrolisti".
CONFLICT DE MUNCA LA GRIVITA. "La 2 februarie 1933 au incetat lucrul toti cei aproximativ 2.000 de mu