Din cauza bugetului insuficient alocat farmaciilor, de săptămâna trecută acestea nu mai onorează reţetele compensate. Bolnavi şi cu pensii mici, bătrânii sunt nevoiţi să împrumute bani sau să umble chiar şi la economiile pentru înmormântare, pentru a-şi menaja sănătatea. Lucrurile ar fi mult mai bune dacă oamenii bătrâni ar fi preţuiţi tot la fel de mult cum este vinul vechi.
Sărăcia este o virtute a cărei valoare este prea mult exagerată de cei care au încetat de mult timp să o mai practice. Astăzi, a nu avea bani pentru a-ţi asigura căldura în casă şi medicamentele pentru sănătate este o realitate inumană. Cu atât mai mult cu cât majoritatea celor care se află în această situaţie sunt bătrânii. Ei sunt la o vârstă la care nu au voie să treacă pragul caselor înstărite pentru a cere bani împrumut. Sau să alerge prin tot oraşul încercând să găsească o farmacie care să le onoreze reţetele. Din cauza bugetului alocat anul acesta farmaciilor, mult mai mic comparativ cu cel de anul trecut, acestea au stopat eliberarea medicamentelor compensate. Săptămâna trecută când mai existau câteva farmacii care eliberau compensate, i-am văzut sprijiniţi în bastoane, obosiţi, cuprinşi de ameţeală din cauza hipertensiunii sau din cauza efortului de stat prea mult în picioare.
Alegerea e între viaţă şi moarte
“Nu erau de ajuns restul necazurilor, acum ne mai trebuia şi asta. Îmi e foarte greu, medicul mi-a scris multe medicamente şi mulţi bani trebuie să dau pe acestea”, spune Leontina Teban. Bătrâna are 77 de ani şi după 25 de ani de muncă în CAP primeşte o pensie de 1,5 milioane. Ea, împreună cu soţul ei care acum un an de zile a suferit o comoţie cerebrală şi este paralizat, trăiesc de la o lună la alta cu mai puţin de 3 milioane de lei. În luna decembrie au plătit factura de gaz, 2,4 milioane de lei, iar pe luna ianuarie aceasta a ajuns până la 3 milioane lei. “A