Statutul de observator la UE al Romaniei va intra in vigoare din dimineata zilei de 26 aprilie. 35 de parlamentari romani isi vor incepe activitatea in legislativul european din septembrie. Romania va organiza primele alegeri europene pina la 31 decembrie 2007.
Din dimineata zilei de 26 aprilie Romania va capata oficial statutul de observator, ceea ce inseamna ca va avea reprezentanti la nivelul institutiilor europene. Tara noastra s-a angajat, de asemenea, ca pina la 31 decembrie 2007 sa realizeze alegeri europene la care vor avea dreptul sa participe inclusiv partidele neparlamentare.
De la semnarea Tratatului de aderare pina la aderarea efectiva, Romania va fi implicata, fara drept de vot, in procesul de luare a deciziei in consiliu, in organele sale de pregatire (grupuri de lucru), in comitetele prezidate de Consiliu, precum si la nivelul Comisiei Europene.
Numarul de reprezentanti nu este fix pentru ca exista grupuri de lucru care se reunesc saptaminal, altele lunar sau altele ale caror reuniuni nu au o ritmicitate clara. Sigur este doar numarul de parlamentari observatori, 35, iar locurile vor fi impartite intre partidele parlamentare reprezentate in legislativul de la Bucuresti.
Misiunea Romaniei de la Bruxelles va fi intarita
Anca Toma, consilierul ministrului Integrarii Europene Ene Dinga, ne explica: „De regula vor fi doi reprezentanti ai Romaniei in grupurile de lucru, dar acest numar nu este fixat, in sensul ca nu este obligatoriu un anumit numar de reprezentanti ai unui stat in reuniunile grupurilor de lucru".
Reprezentantii vor fi nominalizati de institutiile implicate si vor participa la reuniuni pe baza unui mandat, indiferent de institutia la care lucreaza. Ei vor prezenta pozitia nationala stabilita in tara sub coordonarea Ministerului Integrarii Europene. Cu alte cuvinte nu vom