În scopul unei mai bune gospodăriri a deşeurilor, Agenţia de Protecţie a Mediului Mureş (APM) a organizat o întâlnire cu reprezentanţii primăriilor din judeţ şi ai
operatorilor de salubritate.
Ieri, la sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului Mureş a avut loc întâlnirea de lucru
cu tema "Angajamentele specifice judeţului Mureş, asumate în procesul de negociere a Capitolului 22 – Mediu, secţiunea managementul deşeurilor".
La şedinţă au participat reprezentanţi ai APM Mureş, reprezentanţi ai primăriilor localităţilor urbane şi ai operatorilor de salubritate. Participanţii au închegat un plan de acţiune pentru îndeplinrea obligaţiilor şi atribuţiilor în domeniul gospodăririi corespunzătoare a deşeurilor. AMP va trimite tuturor consiliilor locale urbane şi rurale atribuţiile ce le revin în acest domeniu şi le va solicita urgentarea promovării Hotărârilor de Consiliu Local pentru aprobarea planurilor locale de gestiune şi gospodărire a deşeurilor. Totodată, s-a convenit declanşarea în luna aprilie a unor campanii de conştientizare a populaţiei privind colectarea selectivă a deşeurilor.
Astfel de campanii se vor fi desfăşura în Targu Mureş şi Sighişoara, dar şi în localităţile care s-au asociat pentru a promova în comun proiecte de colectare selectivă a deşeurilor pentru finanţare din fonduri Phare.
Având în vedere termenele impuse pentru închiderea depozitelor de deşeuri neecologice, participanţii la întâlnire au înţeles necesitatea găsirii unor soluţii corespunzătoare pentru colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea umană. Din cauza resurselor bugetare insuficiente pentru rezolvarea corespunzătoare a problemei gospodăririi deşeurilor, participanţii au subliniat necesitatea accesării unor fonduri externe în acest scop. Gabriela Boca, directorul executiv adjunct al APM, este de