Creatorii de virusi se folosesc din ce in ce mai des de site-uri web infectate pentru a patrunde in computerele victimelor, au avertizat recent expertii in securitate informatica.
Ca raspuns la valul de virusi aparuti pe Internet in ultimii cativa ani, foarte multe companii au instalat pe servere programe antivirus care blocheaza automat mail-urile infectate sau filtreaza atasamentele care contin virusi. Prin urmare, numarul computerelor vulnerabile in fata programelor malitioase care se transmit prin posta electronica a scazut.
FANTOME. Vazand ca efectele actiunilor sale incep sa se diminueze, comunitatea hackerilor schimba tactica. Se folosesc de paginile de Internet pentru a trimite virusi sau spyware in computerele celor care le viziteaza.
Pentru a infecta cat mai multe computere, hackerii promoveaza site-urile infectate prin intermediul motoarelor de cautare, folosind un principiu simplu: cu cat sunt mai multi vizitatori, cu atat vor fi mai multe victime.
Potrivit ultimului raport al companiei de securitate informatica Websense, creatorii de pagini infectate pacalesc motoarele de cautare sa le scoata in fata "capodoperele". Asta inseamna ca unele site-uri "fantoma" ajung sa fie cotate inaintea multor site-uri legitime in clasamentele facute automat de motoarele de cautare.
Spre exemplu, cineva care incearca sa gaseasca pe Internet informatii despre spyware s-ar putea trezi ca viziteaza cateva site-uri care-i vor descarca in computer programe spyware.
PESIMISM. Specialistii nu sunt deloc optimisti in aceasta privinta: "Credem ca o crestere a numarului de rezultate "otravite" este posibila pe majoritatea motoarelor de cautare", a apreciat Dan Hubbard, autorul studiului Websense si directorul companiei de securitate informatica.
"Prin acest scenariu, atacatorii se asigura ca site-uri