Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR
Intreprinzatorii au dat cu greu nota de trecere (5,7) sistemului financiar, potrivit unui sondaj recent dat publicitatii de OECD. Cat priveste accesarea fondurilor nerambursabile, patronii de IMM-uri considera procedurile prea greoaie.
Atunci cand isi pot pastra anonimatul, intreprinzatorii din Romania sunt neiertatori. La cateva zile unul de celalalt, doua sondaje efectuate printre intreprinzatori au produs critici severe la adresa sistemului de finantare aflat la dispozitia IMM-urilor.
GRANTURILE. Sondajul realizat de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) arata ca peste 52% dintre cei 900 de intreprinzatori intervievati considera ca procedurile birocratice si greoaie ingradesc accesul la finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene si a altor surse.
Totusi, 32,7% dintre intreprinzatori s-au incapatanat si au accesat granturile europene sau nationale. Pe de alta parte, 62,1% dintre repondenti acuza faptul ca programele de finantare nu se adreseaza cu adevarat intreprinderilor mici si mijlocii, care nu au capacitatea de a cofinanta in proportie de 50 – 60% proiectele pentru care cer granturi.
CORIGENTE. Intreprinzatorii au declarat doar satisfacatoare numai doua dintre cele 7 tipuri de performanta a politicilor antreprenoriale din Romania, studiate de specialistii de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Dintre celelalte sapte "materii", in fata oamenilor de afaceri mici si mijlocii, mediul de afaceri a trecut "examenul" doar la "servicii de consultanta", cu 6,04, respectiv la "sistemul financiar", cu 5,7. Cadrul institutional, cel legislativ, incubatoarele de afaceri si sistemul de taxare au primit note sub echivalentul celebrului 5 de l