Fostul premier si fostul sef al statului au fost chemati ca garanti, de Administratia Prezidentiala, in dosarul in care Miron Cozma a solicitat statului roman despagubiri de cinci milioane de euro, pe motiv ca ar fi fost reincarcerat ilegal. Nici de aceasta data, Ion Iliescu si Adrian Nastase nu au fost prezenti la Curtea de Apel Bucuresti, Antonie Iorgovan aparatorul acestora, sustinand in fata instantei ca actele emise de presedintele statului nu pot fi atacate in contencios administrativ.
Iorgovan a spus, citat de Mediafax, ca, in baza prerogativelor constitutionale, fostul presedinte a tinut cont de opinia publica atunci cand a revocat decretul de gratiere al lui Miron Cozma. Potrivit lui Iorgovan, presedintele are dreptul sa isi indrepte singur un act al sau atunci cand se dovedeste ca acesta este gresit. Avocatul a mai precizat ca presedintele este singura persoana care poate interveni asupra actelor prezidentiale, asemenea documente neputand fi atacate in contencios administrativ, potrivit ultimelor modificari legislative in domeniu.
La randul sau, consilierul prezidential Renate Weber a ridicat exceptia lipsei calitatii Administratiei Prezidentiale in acest proces. Renate Weber a sustinut ca Administratia Prezidentiala nu poate fi chemata ca parte in dosar, deoarece este o institutie careia nu-i apartine acest decret de gratiere, citatia trebuind sa fie adresata unei persoane fizice, nu unei institutii.
O chestiune de moralitate
Avocatul lui Miron Cozma a spus ca actiunea clientului sau este o chestiune de moralitate si nu vizeaza neaparat daunele. Actiunea in sine vizeaza ideea ca un presedinte nu poate emite un act pe care "sa-l rupa tot" in aceeasi zi, ceea ce pune in pericol libertatea unei persoane. Toate aceste exceptii au fost ridicate in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti inainte de a se intra pe fondul cauz