Teama de putea fi trasi la judecata pentru unele actiuni pe care le-au savarsit in perioada cat au fost la putere i-a determinat pe reprezentantii PSD sa forteze amanarea adoptarii unei ordonante de urgenta care modifica Legea raspunderii ministeriale. Actul normativ amintit stabileste ca fostii ministri pot fi urmariti penal ca orice cetatean de rand, fara sa mai fie nevoie de incuviintarea Camerei din care respectivul demnitar a facut parte.
Dupa doua zile de dezbateri aprinse - luni seara si ieri dimineata - proiectul a fost retrimis la Comisia juridica, pentru a permite celor doua tabere sa se puna de acord asupra prevederilor sale. Pesedistii s-au agatat de argumentul timpului afectat pentru discutii generale pe marginea legii si, profitand de faptul ca reprezentantii coalitiei la guvernare sustineau trecerea prin plen in regim de urgenta, au reusit, luni seara, sa amane votul. La succesul PSD a contribuit si liberalul Titu Gheorghiof, care a cerut, cu 20 de minute inainte de terminarea programului de lucru, o pauza de 30 de minute pentru consultari intre liderii grupurilor. Adrian Nastase a aratat, malitios, ca aceasta propunere este „extraordinar de utila si, in felul acesta, se vede cum poate fi dat peste cap programul Camerei printr-o incercare de a impune un mod nerealist de abordare”.
„Unii pot crede ca o astfel de lege poate fi discutata in cinci minute si numai bazandu-se pe forta de vot a unui grup”, a declarat Nastase, adaugand ca acest lucru „nu este admisibil”.
Dincolo de problemele temporale, pesedistii s-au aratat deranjati de discriminarea pe care legea in discutie ar impune-o intre fostii guvernanti si cei aflati la putere. Purtatorul lor de cuvant a fost Victor Ponta, care a precizat ca, potrivit legii, seful statului poate aviza inceperea urmaririi penale a unui membru al Guvernului, la propunerea unei comisii care analizeaza