Aproximativ 4.000 de elevi de clasa a IV-a din tara au sustinut ieri testarea nationala la limba si literatura romana, matematica si stiintele naturii. EUGENIA MIHALCEA
EXAMEN. Micutii invatacei, la primele emotii de concurs Subiectele au fost usoare, sunt de parere elevii de la Scoala nr. 20 din Bucuresti, una dintre cele 4 unitati de invatamant din Capitala in care s-a sustinut testarea. "Testarile au fost de nivel mediu, ideea a fost ca ele sa fie depasite de fiecare elev, de aceea si exercitiile au fost asezate gradat", spune invatatoarea Georgescu Maria de la Scoala nr. 20.
PROGRAMA. In opinia sa, aceasta testare este buna pentru decongestionarea programei scolare, intrucat ea lucreaza dupa o programa din â95-â96, dar in nici un caz nu trebuie sa devina examen national obligatoriu. "Ar presupune un alt stres, dar asa, periodic, e buna examinarea pentru ca duce la decongestionarea programei. De exemplu, acum se face inmultirea si impartirea la clasa a III-a, dar elevii mei au invatat-o intr-a II-a", adauga invatatoarea.
Elevii au fost speriati la inceput, dar dupa ce au completat testele au spus ca a fost mai usor decat lucrarile pe care le dau la clasa.
EVALUAREA. Ministerul Educatiei si Cercetarii a organizat ieri o testare nationala la clasa a IV-a, care a inclus 119 scoli din 37 de judete si municipiul Bucuresti. Evaluarea a fost sustinuta de aproximativ 4.000 de elevi la limba si literatura romana, matematica si stiinte ale naturii. Scopul testarii nationale a fost acela de a evalua nivelul de cunostinte si capacitatile de baza ale elevilor la sfarsitul invatamantului primar. Rezultatele obtinute de catre elevi nu vor fi trecute in cataloage, dar se va elabora un raport complet privind principalele concluzii desprinse in urma acestei testari nationale.
Aproximativ 4.000 de elevi de clasa a IV-a din tara au sustinut