Chiar daca la o prima vedere leul traverseaza o perioada de stabilitate, aceasta se va sfarsi curand. Liberalizarea pietei valutare, masura decisa de BNR, va lasa loc intrarii de noi fonduri in piata, acestea pregatindu-se sa obtina un curs cat mai bun inainte de liberalizarea accesului la dobanzile romanesti.
Pusi in fata refuzului BNR de a mai anunta volumul interventiilor sale in piata valutara, dealerii bancari incep sa isi dea cu presupusul. Ei cred ca aceasta continua sa isi faca aparitia in piata, prin intermediul unor alte banci, cumparand cantitati mici de valuta care sa mentina cursul la un anumit nivel.
Se pare ca noul prag suport pentru euro a coborat de la 3,85, in ianuarie si februarie, la 3,6 lei, in jurul acestei valori fluctuand cursul in ultimele zile. Numai ca scaderea euro sub pragul de 3,6 lei a reinflamat spiritele in mediul economic romanesc, exportatorii cerand, inca o data, demisia conducerii BNR.
Lipsiti de mana ocrotitoare a bancii centrale, care de la "cocolosirea" lor a trecut la tintirea directa a inflatiei, exportatorii nu mai prididesc sa caute scuze si sa acuze, in loc sa se uite in propria ograda.
"In urmatoarea perioada se va realiza o selectie naturala, in piata urmand sa ramana doar jucatorii care isi administreaza cel mai bine resursele si riscurile, opineaza Radu Luca, economist la bursa sibiana. Din punctul de vedere al administrarii riscului valutar, aproape toate companiile romanesti pornesc de la un nivel apropiat. Apropiat de zero.
In ultimele luni s-a vazut cum, pe langa productivitate, calitate si operativitate, trebuie atent supravegheat si riscul valutar. Cei care vor intelege mai repede si mai bine notiunea de hedging, de prevenire isi vor imbunatati simtitor sansele de supravietuire". Tendinta de apreciere a leului este evidenta daca privim catre piata la ter