Pentru prima data, OSCE - forul european in seama caruia a ramas sarcina rezolvarii crizei transnistrene - invita oficial Romania, UE si SUA sa intre in negocierile privind Transnistria
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) este pregatita sa sustina ideea modificarii formatului de negocieri privind conflictul transnistrean, prin introducerea Uniunii europene, SUA si Romaniei in procesul negocierii. Aceasta declaratie a fost facuta ieri de presedintele in exercitiu al OSCE, Dimitrij Rupel - ministrul de Externe al Sloveniei, relateaza portalul Basarabia.md.
Liderul OSCE a a explicat insa ca introducerea celor trei parti in formatul de negocieri poate fi realizata numai daca aceasta varianta va fi acceptata de partile participante in prezent la procesul de negocieri. Dimitrij Rupel a facut aceste afirmatii in cadrul conferintei de presa sustinute la incheierea vizitei sale de doua zile pe care a efectuat-o in Republica Moldova.
Desi este de asteptat ca atat Moscova, cat si separatistii de la Tiraspol sa se declare impotriva includerii Romaniei in formatul de negocieri, declaratia presedintelui OSCE este o ocazie pentru autoritatile romane sa faca eforturi sustinute pentru a accede in procesul de negocieri.
Implicarea Romaniei in procesul de reglementare a conflictului transnistrean ar sprijini semnificativ dorinta autoritatilor de la Bucuresti de a securiza bazinul Marii Negre, actiune pe care Romania s-a angajat in fata SUA si a UE sa o indeplineasca.
OSCE cere retragerea trupelor ruse
In cadrul conferintei de presa de la Chisinau, atat presedintele OSCE, Dimitrij Rupel, cat si ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, au recunoscut ca actualul format pentagonal de negocieri privind Transnistria este ineficient.
Liderul OSCE, care s-a intalnit luni la Ti