Vasile Salaru
Alternativa la gastile din fata blocului, la "educatia" strazii al carei produs finit este, de cele mai multe ori, criminalitatea juvenila - care umple copios programele TV sau paginile ziarelor - este Palatul Copiilor.
Stigmatul de "Casa pionierilor" i-a alungat pe multi in mod stupid. Lupta impotriva a tot ce a insemnat "epoca ceausista" s-a rasfrant pe nedrept si peste "Casa Pionerilor". De cele mai multe ori cand incerci sa convingi un parinte sa-si aduca copilul la palat vine intrebarea: "La fosta casa a pionierilor?" Nu este insa nimic politizat, cum nu mai este nici in scoala. Cum am aratat mai sus este o alternativa - in care copiii isi pot descoperi talente, de care programul excesiv de plin al scolii nu mai are vreme sa se ocupe. Sau isi poate astampara unele curiozitati. Sau isi poate exersa usurinta de a studia limbi straine - inclusiv japoneza. Sau poate invata sa danseze sau sa comunice mai usor. Palatul ofera o multime de posibilitati de petrecere a timpului liber, atunci cand televizorul sau calculatorul nu mai par a fi de ajuns. Pacat insa ca mijloacele materiale nu sunt pe masura entuziasmului profesorilor de aici. Si nu se arata la orizont nici o imbunatatire a situatiei, sa-i spunem eufemistic "trista", ea fiind, de fapt, disperata.
Privind de la cladirea care asteapta cu speranta inca un an si inca un an, poate daca, doar vor veni fondurile pentru a fi reparata. Banii vin in transe mici, astfel incat in permanenta reparatiile trebuie reluate de la capat. Este usor de imaginat ce se poate intampla cu o cladire care are folie de plastic in loc de geamuri dupa ce traverseaza o iarna.
In prezent activitatea Palatului se desfasoara in doua locatii "provizorii" (dar dupa cum se stie, situatiile provizorii tind sa devina, de cele mai multe ori, permanente) - in strada Saulescu si in strada Primaverii, d