Confruntată cu o rată record a şomajului, Germania a decis să recurgă la o parte din metodele folosite în perioada interbelică de fostul dictator nazist, Adolf Hitler, pentru scoaterea ţării din criza economică. Cancelarul Gerhard Schroeder a anunţat, într-un discurs ţinut în parlament, investiţii de două miliarde de euro în sectorul transporturilor, în scopul creării de noi locuri de muncă. În prezent, Germania înregistrează cea mai mare rată a şomajului din perioada postbelică: 5,22 milioane de şomeri, adică 12.6 % din forţa de muncă.
Investiţia masivă anunţată de Gerhard Schroeder este menită să impulsioneze în primul rând domeniile construcţiilor şi lucrărilor publice, aflate în plină criză. Cele două miliarde de euro ar urma să fie defalcate pe o perioadă de patru ani. Cancelarul german mai propune extinderea programelor privind îmbunătăţirea eficienţei termice a construcţiilor.
Totodată, Schroeder a prezentat mai multe măsuri privind stimlarea creşterii economice. Principala propunere este reducerea impozitului pe societăţile comerciale, de la 25 la 19 la sută. Pierderile de venituri ar urma să fie acoperite prin renunţarea la o serie de facilităţi fiscale.
Tot în acest scop, impozitul pe dividende ar urma să crească. Cancelarul german a afirmat că guvernul său a redus impozitul pe venit pe care-l au de plătit firmele într-o măsură mai mare decât toate guvernările precedente. El a adăugat că ar trebui luate măsuri suplimentare în acest sens, doarece existenţa unor rate diferite ale impozitului, în ţările europene, inclusiv în ţările nou admise, ameninţă slujbele din Germania.
Ioan BUTIURCĂ
Confruntată cu o rată record a şomajului, Germania a decis să recurgă la o parte din metodele folosite în perioada interbelică de fostul dictator nazist, Adolf Hitler, pentru scoaterea ţării din criza economică. Cancelarul Gerhard Schroeder a