Fostul general Ante Gotovina, considerat un adevarat erou de catre multi croati, este acuzat de uciderea a 150 de sirbi si expulzarea altor 150.000 in 1995, in timpul ofensivei croate pentru recistigarea paminturilor ocupate de sirbi, dupa destramarea Iugoslaviei. Un rol important in decizia UE l-a jucat insistenta cu care procurorul-sef al TPI, Carla del Ponte, a acuzat Croatia ca nu depune suficiente eforturi pentru a-l prinde pe Gotovina. Potrivit regulamentului UE, decizia de incepere a negocierilor de aderare trebuie sa fie acceptata in unanimitate. Pe de alta parte, ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a carui tara prezideaza in prezent UE, a dat ieri asigurari ca ?usa Europei va ramine deschisa pentru Croatia?, in ciuda aminarii negocierilor.
In ajunul intilnirii de la Bruxelles, premierul croat Ivo Sanader a declarat ca Ante Gotovina nu se mai afla pe teritoriul tarii, acesta fiind motivul pentru care guvernul nu-l poate extrada. Procurorul-sef Carla del Ponte a fost insa de alta parere, acuzind Zagrebul ca-l protejeaza pe fostul general. Gotovina si Franjo Tudjman, care era presedinte la acea vreme, au condus ?o initiativa criminala, scopul comun fiind expulzarea permanenta a populatiei sirbe din regiunea Krajina, inclusiv prin jefuirea si distrugerea proprietatilor acestora, pentru a preveni reintoarcerea sirbilor?, se arata in actul de acuzare redactat in 2001 de Carla del Ponte. (Livia Cimpoeru)
Serbia mai are mult de asteptat
Decizia UE trimite ?un mesaj foarte clar? tarilor din Balcani, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul de externe al Serbiei-Muntenegru, Vuk Draskovici. ?Am inteles mesajul si stim ca Serbia-Muntenegru nu poate sa se gindeasca la Bruxelles si la apropierea de UE, atit timp cit toti inculpatii nu vor fi transferati la Haga, inclusiv generalul Ratko Mladic?, a afirmat Draskovici. Minist