În toamnă, când primele focare de gripă aviară făceau victime zeci de mii de păsări de curte, am pornit prin zonele de case ale oraşului pentru a culege "la cald" impresiile lăsate asupra oamenilor de noua epidemie, fără leac până acum. La acea vreme târgumureşenii erau încrezători, virusul era dincolo de munţi, urma să vină iarna cu îngheţ şi ger năprasnic, aşa că, în opinia multora, nimic rău nu se putea întâmpla.
Ieri s-a aflat că virusul H5 a trecut de porţile Sighişoarei, ceea ce ne-a făcut să ne îndreptăm din nou atenţia către aceleaşi gospodării orăşeneşti, zonele cu cel mare grad de risc. Pe străzi ca Fragilor, Koos Ferencz, George Coşbuc, Tolstoi, Abrudului sau Muncitorilor, din foarte multe curţi răzbate până în stradă cotcodăcitul şi piuitul găinilor. O privire rapidă aruncată peste gard te convinge că păsările sunt crescute şi la oraş. Închise în ţarcuri special amenajate ziua, către seară păsăretul se răsfaţă pe marginea căii ferate, în libertate, acolo unde iarba e grasă şi din abundenţă. Dar oricât i-ai căuta pe proprietari, nimeni nu ştie ale cui sunt găinile.
În schimb, proprietarii sunt foarte amabili atunci când se referă la păsăretul din gospodăria proprie.
Până acum totul e bine
Gheorghe Varga este unul din locatarii acestei zone, care, de când se ştie, creşte pui. A crescut şi iepuri într-o perioadă, dar a renunţat. "Acum, de două săptămâni, fiul meu mi-a adus 20 de pui cu 35.000 de lei bucata, de la o fermă dinspre Sânpaul. Puii sunt vaccinaţi, sunt sănătoşi şi sper să nu fie nici o problemă. Dacă vine aviara? Ginerele meu mi-a spus: "Gyuri tată, dacă moare vreun pui să ne anunţi ca să-l ducem la analize". O să ne conformăm, o să facem ce spune legea că trebuie făcut, dar aici la noi niciodată nu au fost probleme cu sănătatea păsărilor. Lumea spune că noi creştem pui în oraş şi nu e voie. Dar condiţiile în care îi cre