Dintre actualii ministri, doar Monica Macovei a renuntat la asociatia pe care o conducea, APADOR-CH(Foto: )
Infiintarea unei fundatii sau asociatii si obtinerea statutului de utlitate publica poate reprezenta o "afacere" propera pentru oricine, in ciuda faptului ca fundatiile si asociatiile sunt, prin statut, non-profit. Altfel spus, intreaga lor activitate este pusa, teoretic, in slujba unei actiuni umanitare sau de alta natura.
In ciuda acestor prevederi legale, in Romania, unele fundatii si asociatii sunt create de mai marii zilelor noastre, fie ca este vorba despre oameni care activeaza in sfera politica sau economica in cu totul alte scopuri printre care, din pacate, se pare, spalarea unor bani sau obtinerea preferentiala a unor "sponsorizari" din banii publici.
Politicienii fostei guvernari PSD, printre care si Adrian Nastase, nu s-au ferit sa prezideze anumite fundatii si asociatii si sa le treaca printr-un exercitiu de condei guvernamental in categoria celor de utlitate publica, pentru a beneficia de fonduri publice.
Odata cu schimbarea garzii de la Palatul Victoria, au avut sansa sa acceada in ecuatia guvernamentala o serie de politicieni care au in portofoliu fundatii si asociatii.
Avand in fata experienta guvernarii anterioare si cazul semnalat de cotidianul nostru in editiile anterioare (in care Adrian Nastase a trecut toate fundatiile patronate de el si de colegii de partid in categoria celor de utlitate publica), nu este exclus ca membrii actualei puteri sa forteze trecerea fundatiilor pe care le prezideaza sa fie primele care sa beneficieze de bani publici prin obtinerea statutului de utilitate publica.
Modelul "Nastase-Titulescu", aplicabil si pentru actuala putere
Cotidianul "Buna ziua, ARDEAL" semnala in edi