Firmele care incheie contracte de vanzare cu plata in rate nu vor mai putea opta pentru impunerea veniturilor la data scadentei ratelor, aceasta urmand a fi facuta la data facturarii pentru plata fiecarei rate. Aceasta este una dintre propunerile incluse in proiectul de modificare a Codului Fiscal, care va fi discutat astazi in sedinta de guvern.
In ceea ce priveste impozitul pe profit, cabinetul Tariceanu va aplica masura propusa de fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, care nu mai permite firmelor sa-si deduca cheltuielile de amortizare reprezentand 20% din valoarea de intrare a achizitiilor de mijloace fixe sau brevete de inventie amortizabile.
In schimb, va fi mentinut regimul de amortizare accelerata pentru echipamente si tehnologie.
De asemenea, se vor exclude din categoria veniturilor neimpozabile diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participatie, precum si a diferentelor de evaluare a investitiilor financiare pe termen lung.
Pe langa dorinta de a extinde baza de impozitare in cazul impozitului pe profit, Finantele motiveaza aceasta masura prin faptul ca astfel se asigura un tratament fiscal neutru si unitar al veniturilor si in contextul diminuarii impactului variatiilor cursului valutar asupra acestor investitii.
In ceea ce priveste TVA, se vor elimina scutirile pentru operatiunile privind impozitul pe spectacole si pentru societatile de difuzare prin cablu a programelor de televiziune.
Cu toate ca oficialii guvernamentali declara mereu ca vor sa aplice aceeasi lege pentru toti contribuabilii, este curios faptul ca postul national de radio si cel de televiziune vor beneficia in continuare de anumite scutiri de TVA, spre