Faptul ca rata la imprumutul actual reprezinta 30%, 35% sau 50% din veniturile nete personale sau ale familiei nu ar trebui sa ne impiedice accesul la un alt credit. Solutia la aceasta problema se numeste refinantarea imprumutului.
Daca spre exemplu am luat un imprumut in urma cu 1-3 ani, acordat pe perioada maxima (10 ani la acel moment), iar in prezent dorim sa apelam din nou la un credit, dar ne aflam la limita in ceea ce priveste valoarea ratei in raport cu veniturile (30% din venituri pentru o mare parte din creditele de consum, 35% pentru cele ipotecare sau 50% pentru cele imobiliare, de nevoi personale, de studii etc.
), putem face din nou un drum la banca pentru a ne refinanta imprumutul.
Avantajul este acela ca putem beneficia de perioadele mai lungi de timp din prezent (10-20 de ani la creditele de consum cu garantii imobiliare sau 20-25 de ani la imprumuturile imobiliare si ipotecare). Spre exemplu, in cazul unui credit de 20.000 de euro luat pe 10 ani, cu o dobanda de 10%, rata lunara este de 264 de euro.
Intins pe 20 de ani, acelasi credit are o rata de 193 de euro, ceea ce inseamna un castig de 71 de euro pe rata. Cu acesti bani se poate contracta un imprumut de 2.800 de euro pe 4 ani sau unul de 5.400 de euro pe 10 ani.
De asemenea, putem gasi conditii mult mai bune la o alta banca, in ceea ce priveste costurile. O scadere a dobanzii de la 10% la 9% pentru acelasi credit de 20.000 de euro pe 10 ani, ne aduce o economie lunara de 11 euro. Combinata cu cea obtinuta prin marirea perioadei de creditare ne poate aduce de asemenea bani in plus la un nou imprumut pe care am vrea sa il contractam.
Daca suntem atenti la costuri, trebuie sa luam in considerare ca prin apelarea la refinantare trebuie sa platim o mare parte din comisioanele bancare si notariale percepute si la acordarea unui no