Abonatii americani vorbesc mai mult la telefon decat europenii, dar platesc mai putin la factura. Pe de alta parte, sase americani din zece au telefon mobil, comparativ cu opt din zece rezidenti ai Uniunii Europene.
Dezbaterile europene asupra culturii de masa si rolul SUA in "exportarea" unui anumit mod de viata pe pamant european au slabit in intensitate. Fireste, nu poti sa dai vina pe americani daca nu iti place cum traiesti, cu toate lamentarile dintr-o revista sau alta.
Se pare ca, pentru unii, diferentele notabile intre Europa si SUA s-ar rezuma astazi la patru "elemente": limba, automobile, sport si, cu voia UE, utilizarea telefonului. Cel putin asa reiese dintr-un recent raport al Comisiei Europene.
GSM vs CDMA. Dupa cum se stie, in Europa "domneste" GSM-ul, existand totusi si cateva "oaze" de CDMA: Romania, Rusia, Cehia. De altfel, Comisia Europeana este chiar "mandra" de reusita in promovarea unui standard de telefonie in granitele Uniunii Europene.
In SUA insa, Comisia Federala de Comunicatii "se lauda" cu rolul pe care l-a avut in a lasa ca piata sa hotarasca asupra retelelor de telefonie. Si, ajutata si de unele "realitati geografice", s-a impus CDMA-ul.
"BANII VORBESC". Dupa cum se arata in raportul citat, americanii vorbesc mai mult decat europenii la telefon, dar platesc mai putin decat acestia. "Preturile influenteaza modul in care folosim telefonul. Si in acest domeniu, asa cum o fac banii in oricare aspect al vietii noastre", a declarat Dermot Glynn, presedinte al Europe Economics.
In general, europenii platesc "la minut", adolescentii facand economii atunci cand folosesc SMS-ul ca mijloc de conversatie. In SUA, se plateste o taxa si atunci cand se primeste SMS. De asemenea, la americani exista o taxa lunara pentru un numar nelimitat de apeluri locale, care s-a extins la nivel