Logica este simpla: cu cat oamenii sunt mai prosperi, cu atat sunt mai inclinati sa se bucure de viata si sa renunte la conflicte. Iar oamenii sunt prosperi daca au locuri de munca platite bine. De ce sa nu le ofere parcurile industriale aceste locuri de munca?
Chiar daca se apropie cu pasi repezi de 80 de ani, Stef Wertheimer poate fi considerat un neofit in materie de clasamente ale miliardarilor planetei: el a intrat abia in 2005 pe lista celor mai bogati oameni din lume a revistei Forbes, clasandu-se pe locul 292, impreuna cu restul familiei sale, cu o avere estimata la 2,2 miliarde de dolari (aproximativ 1,6 miliarde de euro).
El ocupa insa prima pozitie in topul celor mai mari averi din Israel de ceva timp, alaturi de fiul sau Eitan.
De asemenea, potrivit site-ului themarker.com, Wertheimer conducea si in topul intreprinzatorilor israelieni care si-au cladit afacerea de la zero.
Din pozitia de proprietar al unei companii nelistate la bursa, Wertheimer a reusit sa fenteze lumina reflectoarelor, nefiind interesat de alte clasamente decat cele strict legate de productie, industrie, exporturi etc. Reticenta de a vorbi despre bunastarea sa este mascata prin afirmatii potrivit carora scopul pentru care lucreaza tine de creativitate si nu de bani.
In 1997, Eitan Wertheimer a determinat o alta companie israeliana, Discount Investment Corporation, sa-si vanda participatia la capitalul Iscar, firma familiei Wertheimer, prin refuzul de a permite ca rezultatele acesteia din urma sa fie dezvaluite in declaratiile financiare ale Discount Investment.
Zgarcit cu amanuntele despre averea personala - "nu fac bani, fac produse", spune el - , Wertheimer este insa extrem de generos in privinta amanuntelor despre realizarile sale profesionale si a planului de dezvoltare pe care l-a gandit pentru Orientul Mijlociu.
Modelul Tefen
I