Ministrul Miclea constrange editurile sa oferteze preturi de dumping(Foto: )
Ministerul Educatiei si cercetarii are si el tabieturile lui, iar unul dintre cele mai dragi pare a fi in ultimii ani acela de a organiza, macar de ochii lumii, cate o asa zisa licitatie pentru aprobarea manualelor scolare.
Daca acum cativa ani s-a ajuns la situatia absurda ca manualul de Istorie sa nu aiba prea multe de a face tocmai cu istoria, din cauza unor profesori, unii chiar clujeni, prea deschisi spre viitor, acum ministerul are "standardele lui" vis a-vis de calitate.
De asemenea, drasticul minister a vrut sa arate ca ii pasa de buzunarele elevilor si parintilor din tara si a pus in vedere editurilor sa fixeze preturile manualelor prezente la licitatie undeva pe la 30.000 de lei vechi, adica vreo trei lei grei, chiar daca, dupa ce hartiile care le da "unda verde" cartilor scolare ies din birourile de resort, pretul revine la realitate, adica creste de patru cinci ori, pana pe la 100.000 de lei.
Intrebarea absolut normala care apare este cum pot reprezentantii MEdC sa ia de bune preturile propuse de edituri, din moment ce toata Romania stie ca un manual pentru liceu, in general, poate fi cumparat din librarii cu mult peste suma adjudecata la licitatie.
Presedintele comisiei de aprobare Iosif Koto, vicepresedintele Doina Danciulescu si membrii Maria Dornean, Mihai Ungureanu, Gheorghe Tarna, Laszlo Murvai si Roxana Melinte par a fi total desprinsi de realitate de vreme ce au crezut ca, intr-adevar o carte de Biologie pentru clasa a X-a poate fi produsa si vanduta la pretul de 15.500 de lei, una de Chimie pentru aceeasi clasa, la 13.000 de lei sau una de Limba si Literatura Romana, la 22.500 de lei cand alaturi de acestea au participat la concurs carti in valoare de peste 300.000 de lei. @