Cota unica de impozitare si taxa pe valoarea adaugata vor fi mentinute la nivelurile actuale, in pofida recomandarilor primite, recent, din partea FMI sub forma unei scrisori de raspuns la masurile anuntate
de autoritati pentru modificarea Codului fiscal si in care se propunea majorarea acestora, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor.
"Nu vom majora nici cota unica si nici TVA, ambele reprezentand un angajament serios al Guvernului, la care nu vom renunta. Suntem convinsi ca ne putem incadra intr-un deficit bugetar acceptabil si fara a recurge la astfel de masuri", au spus sursele citate.
FMI a acceptat un deficit bugetar de 0,7% din PIB pentru acest an
Deficitul bugetar de maximum 0,7% din PIB propus de presedintele Basescu pentru acest an a fost acceptat de Fondul Monetar International, care a confirmat acest nivel printr-o scrisoare trimisa, recent, autoritatilor de la Bucuresti.
Premierul si ministrul Finantelor au transmis fiecare cate o scrisoare catre FMI, pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului asupra deficitului bugetar estimat pentru 2005. In scrisoare se arata ca partea romana considera ca masurile fiscale aprobate pentru acest an vor conduce la un deficit bugetar de 0,7% din PIB, care permite un echilibru macroeconomic solid. FMI adopta o atitudine mult mai prudenta si ar fi dorit ca Romania sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 0,4%-0,5% din PIB.
O alta diferenta de evaluare provine din estimarile privind cresterea economica pentru acest an, FMI prognozand o crestere economica de 5,3%, iar Executivul, de 6%.
"Fondul Monetar a acceptat un deficit bugetar de 0,7% din PIB pentru acest an. Ramane acum ca, in urmatoarele luni, sa avem o imagine clara asupra evolutiei bugetului si sa convingem ca ne putem incadra in acest deficit", au spus sursele citate.