Analiza Freedom House (FH) Washington, organizatie non-profit – o voce puternica in favoarea democratiei si libertatii in lume –, ne-a luat la puricat Strategia Nationala Anticoruptie pentru 2001-2004, apreciind ca actuala situatie politica este mai pluralista si ar trebui sa ofere un mediu mai bun de lupta impotriva coruptiei.
BAZA E BUNA. Freedom House este de parere ca "in perioada 2000-2004, Romania a creat un impresionant arsenal de instrumente legale pentru transparenta, responsabilitate si anticoruptie, din care unele par sa fi generat rezultate pozitive, pe cand altele trebuie sa-si dovedeasca eficienta".
Dintre instrumentele de succes, FH citeaza "Legea privind accesul la informatiile de interes public" si decizia de a face transparente declaratiile de avere si interese ale demnitarilor si functionarilor publici.
Raportul de evaluare al organizatiei Freedom House Washington cu privire la fenomenul coruptiei in Romania a stabilit ca, desi exista institutii specializate care sa combata acest flagel, acestea nu sunt destul de eficiente si nici independente.
Cele mai importante organisme amintite in raport sunt Parchetul National Anticoruptie (PNA) si nou-creata Directie de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Freedom House atrage atentia ca aceste doua structuri trebuie sa invete sa colaboreze pentru a putea diminua real flagelul coruptiei.
"In pofida necesitatii de stransa cooperare nu exista practica utilizarii unor echipe comune de ancheta." Mai mult, cele doua institutii trebuie sa inceapa sa actioneze independent, atat ca organism, cat si la nivelul fiecarui procuror, se arata in raport.
"Daca aceia de la conducere doresc sa impiedice o ancheta, au mijloace destule sa o faca", sustine Freedom House, referindu-se la lipsa independentei financiare.
@