Un credit bancar va costa mult mai putin decit in prezent. Liberalizarea accesului strainilor la depozitele in lei si scaderea in¾atiei preseaza puternic asupra dobinzilor. La creditele pe termen lung, dobinzile la lei si euro tind sa se egalizeze.
Romanii se vor putea imprumuta in curind mult mai ieftin decit in prezent, pentru ca piata geme de lei. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, chiar daca unele banci anticipeaza pentru a doua jumatate a anului dobinzi la credite de 14-16%, dobinzile vor scadea pina la niveluri de maximum 12-14% pe an.
Explicatia consta in aceea ca BNR va lasa multi lei in piata, costul imprumuturilor urmind sa scada sub imperiul legii cererii si ofertei.
Liberalizarea contului de capital va aduce si ea in banci lei in exces, iar bancile comerciale vor trebui sa reduca dobinzile atit la depozite, cit si la credite pentru a putea plasa acest exces, in conditiile unei concurente din ce in ce mai puternice pe piata de retail. Deja pe piata interbancara, dobinzile la lei au scazut puternic, pina la 6-9%.
„Anul 2005 este unul deosebit de provocator pentru sistemul bancar. Marja intre dobinzile la credite si cele la depozite va scadea de la 10-12 puncte procentuale in prezent, la 4-6 puncte procentuale maximum, spre sfirsitul anului. Competitia intre banci va fi accentuata, se va vedea cine este cu adevarat competitiv", a afirmat ieri Paul Prodan, director-adjunct la ING Bank Romania.
Potrivit bancherului, in curind, pentru imprumuturile pe termen lung, precum cel ipotecar, dobinda la creditele in lei va fi egala cu cea la creditele in euro. ING Romania pune in prezent la dispozitia clientilor cel mai ieftin credit ipotecar in lei cu o dobinda de 12,5%.
Directorul ING considera ca dobinzile la creditele ipotecare in lei se vor situa, la sfirsitul anului la circa 10%, adi