- Diverse - nr. 54 / 18 Martie, 2005 La Casa de Cultura "Eugen Nicoara" din Reghin a fost organizata, in aceasta saptamana, o expozitie pe cat de atractiva pe atat de interesanta si…apetisanta. Maestri brutari au expus produse de patiserie si sortimente de paine, diferite prin continut, dar mai ales prin forma, incat estetica acestor produse a dovedit o data in plus ca arta se regaseste in orice domeniu de activitate unde se munceste si se creeaza cu pasiune si cu indemanare. Expozitia, organizata de Primaria Reghin si Muzeul Etnografic Reghin, a avut drept scop selectionarea celor mai buni brutari, care vor reprezenta judetul nostru la Festivalul Painii de la Savigliano - Italia, festival traditional care se va desfasura pe durata a doua zile, in luna septembrie. Cei mai buni din…cei mai buni, selectionati de un juriu care, spre mandria municipiului Reghin, a avut de unde alege, sunt Elena si Vasile Mera, cunoscuti producatori, detinatori ai unei fabrici de paine. Asadar, Elena si Vasile Mera vor avea ocazia sa arate si la festivalul italian care sunt secretele brutariei de calitate dar, cel putin la fel de important, este faptul ca ei vor prezenta la manifestarea de la Savigliano produse traditionale la romani, respectiv forme de paine legate de momente religioase si momente importante din viata omului: botez, nunta, sarbatorile de Craciun sau de Paste si altele. Si la expozitia din aceasta saptamana au fost etalate asemenea produse, despre a caror denumire ne relateaza directoarea Muzeului Etnografic Reghin, Maria Borzan: colacul de botez; colacul de mireasa si cel al starostelui; stolnicul, prescura si colacul pentru prapore la inmormantari; cozonaci si chifle de Craciun si de Anul Nou; macinicii sau mucenicii; pasca, cozonacii si coca de Paste. Acestea sunt doar cateva din produsele preparate si coapte cu mare atentie de catre brutari, despre a caror maiest