Adrian Nastase poata incepe sa-si faca probleme pentru scaunul sau. Dupa o perioada de tacere, in care aliatii se pare ca au renuntat la ideea de a-l detrona pe presedintele Camerei, liberalii si democratii au decis sa introduca in Regulamentului Camerei o prevedere care sa permita schimbarea conducatorului acestui for prin vointa majoritatii deputatilor.
Intentia partenerilor de la guvernare a provocat neliniste in randul social-democratilor, care iau in calcul retragerea de la lucrarile Legislativului, daca initiativa PNL-PD va avea succes.
Alianta a convenit deja asupra propunerilor concrete pe care le va face la discutarea noului Regulament al Camerei Deputatilor in sedinta de miercuri a Consiliului National de Conducere. Purtatorul de cuvant al gruparii a anuntat oficial ieri ca se va incerca impunerea unei formulari "fara dubii" pentru articolul 25, care sa tina cont de principiul juridic "de oglinda".
Adica, daca presedintele forului este ales de majoritatea deputatilor si revocarea acestuia trebuie sa poata fi facuta in acelasi mod.
Conform articolului 25 din Regulament, oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare.
Votul este secret si se exprima cu bile pentru fiecare caz, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii cererii de revocare.
Pentru a se asigura ca pesedistii nu pot ridica exceptii de neconstitutionalitate, liberalii si democratii au consultat mai multi specialisti in drept constitutional, care au sugerat forma amendamentului, astfel incat aplicarea acestui principiu juridic sa puna in concordanta Regulamentul cu prevederile constitutionale.
Deputatul liberal a argumentat ieri