Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal va fi aprobata de Guvern probabil saptamana viitoare, in forma sa definitiva, dupa ce actul normativ a fost discutat in sedinta de ieri in prima lectura, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Propunerile de modificare a Codului Fiscal sunt in linie cu ceea ce s-a discutat deja de peste o luna si jumatate - majorarile privind impozitele pe venituri din capital, ale impozitelor pe dobanzi. Exista si o planificare legata de nivelul acestor impozite incepand de la 1 ianuarie 2006, cand ele se vor alinia la cota de 16%", a spus Tariceanu.
Potrivit primului ministru, in acest an va fi mentinuta cota redusa de TVA, de 9%, care se aplica spre exemplu la medicamente. De la anul, insa, nu vor mai exista diferentieri, va fi o singura cota de TVA pentru toate produsele si serviciile.
In acest context, premierul Tariceanu a subliniat ca reducerea TVA la medicamente nu a condus la scaderea preturilor, ci doar la diminuarea veniturilor bugetare.
Proiectul de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal cuprinde majorarea la 10% a impozitului pe dobanzile bancare si pe castigurile la bursa si impozitarea cu 16% a castigurilor din tranzactiile imobiliare ale firmelor.
De asemenea, se va introduce un impozit de 10% pentru castigul obtinut de persoanele fizice din tranzactiile imobiliare, insa numai in cazul in care imobilul respectiv este detinut pe o perioada mai mica de trei ani. Ramane insa de vazut, de cand se vor aplica toate aceste masuri.
Impozitul majorat pe dobanzi nu se va aplica retroactiv
Daca data de 1 aprilie stabilita initial ramane valabila, inseamna ca toate aceste cresteri de impozite vor deveni efective la numai o saptamana dupa ce au fost aprobate.
De altfel, amanarea repetata a adoptarii modificarilor la Codul F