Investitorii straini din Romania afirma ca in acest moment din cauza "golului creat intre leu si euro" nu exista o stabilitate.
Tocmai de aceea, una din preocuparile lor principale este de a "evita sa lucreze mult timp in moneda straina", a declarat in cadrul unei intalniri pe care a avut-o cu membrii Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor Patrick Gelin, membru in conducerea Consiliului Investitorilor Straini din Romania.
Una din prioritatile Romaniei in domeniul bancar ar trebui sa fie reducerea diferentei mari dintre rata dobanzii aplicata la lei si cea aplicata la valuta, dar si implementarea unor norme mai flexibile referitoare la provizioanele pentru imprumuturi neperformante. Expunerile extrabalantiere trebuie incluse in reglementarile referitoare la provizioane.
Normele IFRS trebuie implementate in cadrul tuturor bancilor pana la data de 1 ianuarie 2006. De asemenea, in opinia investitorilor straini, ar trebui stabilit, fara intarziere, un cadru legal pentru reglementarea societatilor de finantare si de leasing.
Conducerea investitorilor straini in Romania s-a declarat consternata de faptul ca societatile financiare de leasing nu sunt controlate de nimeni in Romania, spre deosebire de tarile occidentale, unde sunt controlate de bancile centrale. Si in domeniul privatizarilor s-au ridicat unele observatii.
Privatizarea BCR si cea a CEC ar trebui finalizate in 2005, dar investitorii reclama faptul ca ei nu au la dispozitie un program al acestor privatizari.
In ceea ce priveste data introducerii leului greu, investitorii anticipeaza ca pentru companiile mari nu va fi nici un fel de problema, in schimb pentru companiile mici va fi un soc, acestea nefiind pregatite, pentru ca au fost publicate normele foarte tarziu.
In general, spun investitorii, pentru ei este impo