Cel mai mare partid din Romania, aflat acum in opozitie in urma combinatiei reusite de Traian Basescu, prin alcatuirea unei coalitii din patru partide, se pregateste intens sa revina la guvernare. In eventualitatea in care nu vor avea loc, asa cum a dorit seful statului, alegeri anticipate in vara sau toamna acestui an. Asa se explica de ce in PSD s-a pus surdina tensiunilor interne.
Si este destul de improbabil ca la congresul din luna aprilie sa se produca schimbari spectaculoase. Va fi, asa cum s-a intamplat si in intervalul 1996-2000, partid bicefal, cu Iliescu presedinte si Nastase presedinte executiv, ambii fiind secondati de un staff in care se vor regasi principalii lor colaboratori.
Fie anticipatele bat la usa, cum vrea Basescu, fie va fi identificata o noua formula guvernamentala, cum prognozeaza unii analisti, intre care ma numar si eu, fie, pur si simplu, Guvernul Tariceanu va fi trantit printr-o motiune de cenzura. Si fiecare dintre aceste scenarii constituie o frana in calea oricarei reforme in PSD. Sa vedem ce se poate intampla in absenta anticipatelor.
PSD a facut deja un interesant "joc de picioare". A lansat un balon de incercare, anuntand ca se pregateste pentru o motiune de cenzura in chestiunea schimbarilor de substanta, preconizate de Guvern, asupra Codului Muncii. Sindicatele deja sunt in fierbere. Si dau in clocot pana hat, departe, la Strasbourg. O motiune de cenzura, daca are succes, doboara Guvernul Tariceanu.
Si exista toate sansele sa se intample asa. PPRM, in schimb - fostul PRM, care s-a dat de trei ori peste cap si s-a facut partid conservator, crestin de factura popular-europeana sau, ma rog, asa spune - prin vocea lui Corneliu Vadim Tudor, auto-instalat ca presedinte de onoare, afirma ca nu va sustine motiunea de cenzura, pentru ca nu vrea sa cada in capcana alegerilor anticipate. @N_P