ITALIA, AMORE MIO! Orasul italian e o societate multietnica. Pe acelasi trotuar sunt gherete cu specialitati italiene, care se pierd printre tarabele comerciantilor asiatici, africani, sud-americani si cei din tarile est-europene.
ANA-MARIA LUCA
PRESEDINTE. Ciampi a afirmat ca migrantii sunt cei care sustin economia si cresc rata natalitatii In principiu, migratia e un lucru bun, daca-i intrebi pe italieni. Muncitorii straini contribuie la relansarea Italiei si veniturile lor sunt puse pe primul plan de catre statul italian. Afirmatia apartine presedintelui italian, Carlo Azeglio Ciampi. In viziunea lui, sustinerea imigratiei e in interesul economiei. Si mai mult, imigrantii sunt cei care pot sa mai ridice rata scazuta a natalitatii italiene. Dar drepturile vin si cu niste obligatii. "Nu le cerem muncitorilor straini decat sa respecte legile si valorile noastre", a spus presedintele.
Legea care se ocupa de fenomenul din ce in ce mai important al imigratiei este ceea ce italienii numesc Legea Bossi-Fini. In 2002, Parlamentul a aprobat proiectul Bossi-Fini, care prevedea regularizarea celor care dovedesc un contract de munca si expulzarea celor care nu muncesc. Regularizarea a fost primita cu voiosie: 700.000 de imigranti au dobandit mult-doritul permis de sedere in Italia. Cu expulzatul au avut italienii probleme.
POVESTEA UNEI LEGI. Cum a reactionat Italia in fata fluxului de imigranti din Maghreb, Africa Centrala si Europa de Est? In 2002, italienii discutau in Parlament o noua lege a imigratiei. Era o promisiune electorala pe care Guvernul Berlusconi, ales in 2001, trebuia sa o respecte.
Proiectul lui Umberto Bossi, ministrul Reformei Institutionale, si al lui Gianfranco Fini, vicepresedintele Consiliului de Ministri, a trecut de Parlament, in pofida divergentelor pe care le exploatase presa. Legea prevedea o reg