La 2 octombrie 2004, candidatul Aliantei D.A. la Presedintie, Theodor Stolojan, decidea sa se retraga din cursa pentru Cotroceni din motive de sanatate. Locul sau a fost luat imediat de Traian Basescu, abia ales in iunie primar general al Capitalei.
Castigand functia suprema in stat, Basescu demisioneaza in decembrie din functia de edil-sef al Capitalei, lasandu-l interimar in locul sau pe democratul Razvan Murgeanu. Potrivit legii, interimatul nu poate dura decat 6 luni, urmand sa se organizeze din nou alegeri.
Cabinetul Nastase dadu-se o hotarare prin care alegerile pentru functia de primar general al Capitalei urmau sa aiba loc la 10 aprilie. Guvernul Tariceanu, proaspat instalat la putere, a anulat-o insa si a dat o alta hotarare, prin care a stabilit ca alegerile pentru Bucuresti si alte 19 localitati din tara sa aiba loc la 3 aprilie.
Fiind vorba de alegeri locale partiale, Legea 67/2004 stabileste ca in acest caz termenele se reduc la jumatate, cu exceptia celor de 24 de ore. Astfel, campania electorala pentru alegerile din 3 aprilie nu va mai fi de 30 de zile, ci de 15.
LOCALITATI.
Potrivit unei hotarari emise de Guvernul Tariceanu luna trecuta, vor fi organizate alegeri locale partiale pentru primari si consilii locale in comunele: Gradina (Constanta), Florica (Buzau), Pietrari (Dambovita), Rau Alb, Rascaeti, Raciu Persinari (Dambovita), Ciohorani (Iasi), Soparlita (Olt); pentru consilii locale in comunele Mihaileni (Botosani) si Poiana Mare (Dolj); pentru primari,
respectiv primar general in comunele Sacu, (Caras-Severin), Ion Roata (Ialomita), Ruginoasa (Iasi), Mogosoaia (Ilfov), Baita de sub Codru (Maramures), Turnu Rosu (Sibiu), Sandra (Timis), Craidorolt (Satu-Mare) si municipiul Bucuresti.
ISTORIC. Pentru bucuresteni, campania electorala care va incepe maine va fi a sasea