EXTERNE Cele zece state nou-membre ale UE sufera la unison de pe urma coruptiei generalizate, spune Transparency International.
RADU CROITORU
FENOMEN EXTINS. Functionarii publici, campioni la mita in UE Fenomenul coruptiei poate determina ca aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei si a Bulgariei sa fie intarziata cu un an, respectiv 1 ianuarie 2008, daca autoritatile de la Bucuresti si de la Sofia nu fac pasi importanti pentru combaterea acestui flagel. Avertismentul a fost dat prin intermediul raportului anual al Transparency International, care a recomandat masuri clare care sa convinga Bruxellesul de rezultatele acestei lupte.
Organizatia internationala atrage insa atentia ca fenomenul coruptiei este deja unul generalizat in ultimele zece state care au aderat la Uniunea Europeana si care, la randul lor, trebuie sa elimine sau macar sa reduca acest flagel. Asadar, coruptia ramane o problema esentiala in randul noilor membri ai Uniunii Europene, in pofida initiativelor legislative si a interesului manifestat pentru combaterea fenomenului, releva ultimul raport anual privind coruptia al Transparency International.
CEHIA. Organizatia internationala apreciaza ca exista putine dovezi flagrante de coruptie generalizata in sistemul judiciar din aceasta tara, insa atrage atentia ca procedurile legate de faliment au nevoie de o legislatie care sa impiedice interventia abuziva a magistratilor. Raportul Transparency Internetional denunta, de asemenea, coruptia la nivelul inaltilor functionari, precum si in domeniul atribuirii de contracte publice, chiar daca Parlamentul a adoptat o legislatie care ar trebui sa curme astfel de acte.
SLOVACIA. Transparency International precizeaza ca in acest stat exista reglementari adoptate pentru combaterea conflictului de interese si judecarea delictelor de coruptie si a celor mai grave a