Guvernul urma sa discute ieri, intr-o prima lectura, proiectul de ordonanta de urgenta de modificare a Legii privind Codul Fiscal. Actul normativ, care va intra in vigoare de la 1 aprilie, deci peste numai doua saptamani, propune introducerea unor noi impozite, precum cel pe dobanzi, a TVA pentru abonamentul la cablu, dar si majorarea unora existente, precum cel pe tranzactiile imobiliare.
La acestea se adauga majorarea accizelor la carburanti, alcool si tutun, mai devreme si la niveluri mai mari cu 13%, fata de cel stabilit in calendarul cu UE, care trebuia sa se aplice de la 1 iulie a.c.
Toate aceste masuri vor fi luate pentru a contrabalansa lipsa veniturilor la bugetul de stat aparuta in urma introducerii cotei unice de 16%, Guvernul vand sa demonstreze FMI faptul ca cele peste 30.000 miliarde de lei pot fi acoperite din aceste surse.
Cresterea accizelor la carburanti va antrena scumpirea in lant a produselor si serviciilor, analistii economici sustinand in acest context ca este posibila ca tinta de inflatie pe acest an sa fie atinsa astfel chiar la mijlocul anului. Calendarul stabilit cu UE se va aplica mai repede cu trei luni, cea mai mare scumpire urmand sa fie aplicata la alcool.
Pentru ca Executivul nu accepta majorarea TVA si nici a cotei unice, asa cum a cerut insistent FMI, este posibila introducerea unor noi impozite, precum cel pe mosteniri, sau cresterea unor taxe vamale la import.
Firmele care incheie contracte de vanzare cu plata in rate nu vor mai putea opta pentru impunerea veniturilor la data scadentei acestora, plata urmand sa fie facuta la data facturarii la plata a fiecarei rate. Totodata, se elimina scutirea de la plata a TVA pentru operatiunile privind impozitul pe spectacole si pentru societatile de difuzare prin cablu a programelor de televiziune.
Nu in ultimul rand, vor