Rambursari ilegale de TVA, tone de grau vandute din rezervele statului, exporturi fictive de cereale si credite obtinute in baza unor acte falsificate. Acestea sunt afacerile cu care s-au delectat Gheorghe Strungariu si Maria Vinca in ultimii cinci ani. Ajutati fiind de sotia primului si de mai multi inalti functionari corupti, printre care si directorul DGFP Piatra Neamt, Valerian Mihaila, cei doi au reusit performanta de a prejudicia statul cu aproape 9 milioane de dolari, rezultati din returnari ilegale de TVA, plus primele aferente exportului de cereale in valoare de 35 de milioane de dolari.
Pentru toate aceste fapte, toti cei implicati sunt cercetati penal de procurorii anticoruptie ieseni sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, inselaciune, fals intelectual si uz de fals, instigare la fals si uz de fals, precum si luare si dare de mita.
In urma unei sesizari inregistrate la data de 3 martie 2005, sub nr. 29/P/2005, potrivit careia mai multe societati comerciale la care el sau sotia lui erau administratori sau actionari majoritari au beneficiat de returnari ilegale de TVA si prime de export, procurorii Sectiei Teritoriale a Parchetului National Anticoruptie Iasi au demarat o ampla ancheta.
Povestea fraudelor a inceput in luna aprilie 1999, cand SC Karelconf SA Piatra Neamt, la care Gheorghe Strungariu si Maria Vinca erau actionari majoritari, a achizitionat 99,8% din pachetul de actiuni detinut de fostul FPS la SC Cerealcom SA Vaslui, pentru suma de 4,8 miliarde de lei. Dupa mai bine de o jumatate de an, la 29 noiembrie 1999, societatea Cerealcom a cumparat de la SC Unirea Solex SA Piatra Neamt, administrata de sotia lui Gheorghe Strungariu, Ecaterina, cantitatea de 9.500 de tone de porumb, pe care a achitat-o cu 15,5 miliarde de lei.
Tranzactia a fost perfectata prin factura fiscala seria NFAC