In acvarii exista doua categorii de alge: "bune" si "rele". Primele indica o apa de calitate si sunt tinute sub "control" prin curatarea acvariului sau cu ajutorul pestilor consumatori de alge. Algele rele sunt paraziti care invadeaza acvariul si trebuie starpite. Cei care vor sa scape de daunatori o pot face foarte usor prin folosirea chimicalelor, dar, atentie, acestea afecteaza si plantele.
Algele brune (Pheophycee) sunt cele mai des intalnite in acvariu si se dezvolta, de obicei, pe elementele de decor sau pe geamuri, sub forma unui strat foarte subtire. Aparitia lor indica lipsa luminii sau exces de silicati. Pot fi facute sa dispara prin marirea cantitatii de lumina.
Algele verzi (Chlorophycee) sunt un semn bun daca sunt in cantitati mici. In cazul in care se inmultesc in exces, devin o problema. Algele albastre (Cyanophycee) se dezvolta datorita iluminarii excesive. Ele sufoca si ucid plantele.
Pentru a scapa de alge trebuie luate masuri radicale. Specialistii spun ca, pentru acvariile care contin numai pesti, solutia este sterilizatorul cu ultraviolete. Atentie, insa, nu se recomanda pentru acvariile cu plante. O solutie naturala pentru combaterea acestui tip de daunatori o constituie pestii consumatori de alge: Black molly (pentru a manca algele nu trebuie sa fie hraniti), Otocinclus, Plecostomus, Ancistrus (pesti cu gura ventuza cu care sug algele de pe sticla, decor si plante) si Crossocheilus siamensis. In acvarii exista doua categorii de alge: "bune" si "rele". Primele indica o apa de calitate si sunt tinute sub "control" prin curatarea acvariului sau cu ajutorul pestilor consumatori de alge. Algele rele sunt paraziti care invadeaza acvariul si trebuie starpite. Cei care vor sa scape de daunatori o pot face foarte usor prin folosirea chimicalelor, dar, atentie, acestea afecteaza si plantele.
Algele brune (Pheophycee) sunt cele mai