PRINCIPIU DE BOIER Intre aristocrati si tarani, Alexandru Paleologu a identificat liantul si cheia bunei cuviinte: inteligenta. Pasim cu multa grija pe parchetul vechi din casa de pe Strada Armeneasca. Nu vrem sa spargem, cu scartait de lemn, linistea caminului lui Alexandru Paleologu. Conu’ Alecu se pregateste sa ne primeasca in biroul sau, sa vorbim despre bunele maniere. "Puteti urca", ne spune doamna Pia, din capul scarilor, intrerupandu-ne din admiratul vechilor obiecte de arta "imprastiate" cu bun gust in salonul de la parter.
FUNDAMENTAL. "Buna cuviinta este mai mult decat indispensabila intr-o lume civilizata. Se crede ca nu pot avea maniere elegante decat cei crescuti cu guvernanta, cu cheltuiala si cu foarte multa grija", intra rapid Alexandru Paleologu in subiect. Educatia "speciala" nu schimba caracterul unui om: daca este arogant, arogant ramane, daca-i inchipuit, inchipuit ramane, daca-i prost, nu e speranta sa se indrepte. "Prostul e totdeauna banuitor si agresiv, se crede totdeauna mai presus. Esential in buna cuviinta este felul omenesc prin care cineva se poarta cu cei din jur. In Romania, mai ales in Bucovina, am vazut un fel de a te purta cu oamenii extrem de inteligent, comprehensiv si atent. O fraza m-a frapat la toata lumea de acolo, babe, mosnegi, copii: "Nu banuiti!". Acesta este un principiu fundamental al bunei cuviinte: sa nu fii banuitor!"
Ce e acela un marlan? Nu e un om fara o educatie deosebita, ci e prostul care crede ca e mai destept, mai fin, ca i se cuvine totul, spune Conu’ Alecu. "Am intalnit in viata mea oameni asa-zis foarte bine educati, cu scoli si preceptori din strainatate, care se credeau absolut superiori. La polul opus am gasit mare rafinament si extrem de mult buna cuviinta la oameni foarte simpli. Explicatia este una singura: inteligenta le dicteaza sa nu-i deranjeze pe cei din jur. In