PRINCIPII PRINTRE PRINTESE Aristocrat, acade-mician si epitrop al Domnitei Balasa. Constantin Balaceanu Stolnici este istoria intruchipata a bunei cuviinte.
Domnul Balaceanu a stabilit sa ne intalnim la Universitatea Ecologica, fix la orele pranzului. Cu doar o jumatate de ora inainte de "confruntarea" cu un aristocrat am aflat ca universitatea "verde" are mai multe sedii. Am intrat imediat in panica. Urma sa discutam despre bunele maniere, iar eu aveam sa intarzii… Am aflat pe ultima suta de metri la ce sediu trebuia sa ajung si am fost in pragul institutiei exact la douasprezece fara doua minute. Domnul Stolnici mi-a zambit, dupa care si-a verificat ceasul cu lant de la vesta. A apreciat punctualitatea si m-a poftit in biroul dansului. Ce s-ar fi intamplat daca as fi ajuns cu un minut peste cele douasprezece ceasuri?!
Jurnalul National: Bunele maniere au evoluat sub umbrela culturii? Balaceanu Stolnici: Cum sa nu! Si dintotdeauna au fost o problema. Manierele depind de societatea in care traim, de locul, momentul istoric in care ne gasim. Dar tin si de comportament, de "masina" pe care o avem in capul nostru. Cu alte cuvinte, exista mecanismele psihologice ale comportamentului, motivatiile si, pe de alta parte, restrangerile, reglementarile pe care le-a facut cultura de-a lungul secolelor.
Ce era admis acum 200 de ani nu mai este permis astazi! De exemplu, emanarea gazelor. Pe vremea lui Ludovic al XV-lea era permis sa scoti gaze. Se discuta chiar ca principesa cutare le scoate cu un anumit sunet. Astazi, daca faci asa ceva, te da afara din mediu!
Dar ce mediu poluat era la Versailles! Asa e! Toata lumea urina si isi facea nevoile in coltul marilor saloane.
Pentru ca erau manierati… Da! Pana a venit Maria Antoaneta si a introdus bunele maniere de la curtea austriaca. Asa au aparut baile si toaletele.
"Nu era